Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hatékony módszerek a fejfájás megelőzésére és csillapítására
  2023-01-08 16:05:14, vasárnap
 
  Milyen tényezők állhatnak a fejfájás kialakulásának hátterében?

Egyesek nagyobb valószínűséggel tapasztalnak fejfájást, mint mások, hiszen annak hátterében számos egyéni tényező állhat. Kutatások szerint ezek leggyakrabban a következők:

alvásmegvonás, illetve alvászavarok
stressz
kiszáradás
koffeinmegvonás, vagy éppen túlzott koffeinfogyasztás
alkoholfogyasztás
dohányzás
tápanyaghiányok
fogyókúrázás és böjtölés
daganatok
vérrögök
fejsérülések
agyi és idegrendszeri rendellenességek
gyógyszermellékhatások
bizonyos gyógyszerek nem megfelelő alkalmazása
túlsúly
egyes genetikai tényezők
érzékenység bizonyos időjárási tényezőkre 

Milyen természetes módszereket alkalmazhatunk a fejfájás megelőzésére és csillapítására?

1. Gondoskodjunk a megfelelő hidratálásról
Tanulmányok szerint az elégtelen folyadékpótlás és a kiszáradás a fejfájás leggyakoribb okai közé tartoznak. Sőt, a kiszáradás a fejfájáson túl többek között ingerlékenységhez és koncentrációs zavarokhoz is vezethet, melyek tovább ronthatnak a tüneteken. A folyadék rendszeres pótlása a nap folyamán viszont nem csak a fejfájás kockázatát csökkentheti, hanem a már kialakult fejfájás időtartamát és súlyosságát is. A víz, a hidratáló ételek, valamint egyes gyümölcslevek és gyógyteák mellett fogyaszthatunk elektrolitokat tartalmazó készítményeket is, hiszen ezek által nem csak a fejfájást csillapíthatjuk és sejtjeinket hidratálhatjuk, hanem számos kulcsfontosságú tápanyag pótlásáról is egyszerűen gondoskodhatunk. 

2. Kerüljük a magas hisztamintartalmú ételeket

A hisztaminok olyan, a szervezetben természetesen megtalálható vegyületek, amelyek hatással vannak az idegrendszer működésére. Szervezetünkben e vegyületek szintje természetesen emelkedik bizonyos hisztamintartalmú ételek fogyasztását követően, ami sajnos az arra érzékenyeknél fejfájást és akár migrént is okozhat, ugyanis esetükben a hisztamin lebontásáért felelős enzimek nem működnek megfelelően. A hisztaminban gazdag ételek, köztük a húsok, a füstölt halak, egyes érlelt sajtok, a citrusok, a koffeines italok, a csokoládé, a bor, a sör, és néhány erjesztett étel elhagyása szerencsére segíthet a fejfájás megelőzésében és csillapításában.

3. Igyunk koffeint tartalmazó italokat
Míg egyeseknél a kávé fogyasztása, vagy hirtelen megvonása előidézheti, vagy súlyosbíthatja a fejfájást, érdekes módon a kávé- és teafogyasztás másoknál csillapíthatja azt. Ha utóbbiak csoportjába tartozunk, bátran indítsuk a napot egy erős feketével, hiszen vizsgálatok szerint a koffein javítja a hangulatot, fokozza az éberséget és összehúzza az ereket, így enyhítő hatással lehet a kínzó fejfájásra. Ezeken felül vizsgálatok szerint a kávé vagy a mate tea a fejfájás csillapítására gyakran alkalmazott, vény nélkül kapható gyógyszerek hatékonyságát is növelheti. 

4. Pótoljuk a magnéziumot

A magnézium egy olyan kulcsfontosságú ásványi anyag, amely elengedhetetlen az idegrendszer egészségének megőrzéséhez. Beszámolók szerint a magnéziumhiány összefüggésben állhat a migrénes fejfájás kialakulásával, ám a magnézium rendszeres, megfelelő bevitele csökkentheti annak súlyosságát és előfordulásának gyakoriságát is.

5. Gondoskodjunk a B-vitaminok rendszeres beviteléről
Számos tanulmány beszámolt már a B-vitaminokat tartalmazó ételek és étrend-kiegészítők fejfájásra gyakorolt csillapító hatásáról. Ezek közül önmagukban alkalmazva a B2-vitamin, a B6-vitamin, a B9-vitamin és a B12-vitamin a leghatékonyabbak, ám a B-vitaminok komplex formában való bevitele fokozottabb eredményességet mutat a fejfájás megelőzésében és csillapításában.

További módszerek, melyeket érdemes lehet kipróbálni a fejfájás megelőzésére és csillapítására:

Kerüljük a dohányzást és az alkoholfogyasztást
Kezeljük a stresszt és gondoskodjunk a megfelelő alvásról
Kerüljük az erős fényeget, hangokat és szagokat, amennyiben ezekre érzékenyek vagyunk
Kerüljük a mesterséges adalékanyagokat tartalmazó ételeket
Alkalmazzunk levendula, eukaliptusz vagy borsmenta illóolajokat
Alkalmazzunk hideg vizes borogatást
Alkalmazzunk Q10 koenzim étrend-kiegészítőt
Mozogjunk rendszeresen
Fogyasszunk gyömbért

A fenti információk tájékoztató jellegűek! Az esetleges mögöttes állapotok szakszerű kezelésével, valamit az életmódbeli kockázati tényezők csökkentésével enyhíthetjük a fejfájást, vagy akár teljesen el is kerülhetjük azt. Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!
Forrás : Link

Megjegyzés : A linkre kattintva az eredeti bejegyzés olvasható, mely hasznos, többnyire hatékony készítményeket ajánl. ( CzI)
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Címkék: leghatékonyabbak, rendellenességek, tápanyaghiányok, csillapításában, koffeinmegvonás, elengedhetetlen, előfordulásának, eredményességet, kulcsfontosságú, gondoskodhatunk, adalékanyagokat, szervezetünkben, csillapíthatjuk, valószínűséggel, kialakulásával, összefüggésben, csillapítására, hidratálhatjuk, készítményeket, súlyosbíthatja, alkalmazhatunk, folyadékpótlás, kialakulásának, magnéziumhiány, csillapíthatja, fogyaszthatunk, elektrolitokat, csökkentésével, koncentrációs, érzékenyeknél, teafogyasztás, természetesen, gondoskodjunk, hatékonyságát, hidratálásról, gyümölcslevek, fejfájás kialakulásának, fejfájás megelőzésére, megfelelő hidratálásról, elégtelen folyadékpótlás, fejfájás leggyakoribb, folyadék rendszeres, fejfájás kockázatát, hidratáló ételek, fejfájást csillapíthatjuk, magas hisztamintartalmú, hisztaminok olyan, szervezetben természetesen, idegrendszer működésére, arra érzékenyeknél, hisztamin lebontásáért, hisztaminban gazdag,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Egy hatékony szolga  Reménység és erő Krisztustól e...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Leonardo da Vinci gondolata  Radikális szeretet  Rátalálsz  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Akarat  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Reggel van  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Ami embereknek lehetetlen, az...  A boldog családok mind hasonló...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Tanuld meg ezt a versemet  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Png fotel  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Soha ne kedvezz...  Fehér virág  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Png rózsa csokor  Neked tudnod kell  Esti kép  Varga János Veniam - Fontos sz...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Tavaszi kép  Szép estét  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Bertolt Brecht -től idézet  Nagyi telefonál  Alázat  Szívem  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Fehér virág  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Png cica  Az igazi szeretetért rendszeri...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png nő  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Png fotel  Bertolt Brecht -től idézet  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Alázat  Minden harmadik...  Albert Einsteinről  Lóhere  Adakozás  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Alázat  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Esti kép  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Hiányzik  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Sokan azt tartják  Egy bizonyos határt  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt 
Bejegyzés Címkék
fejfájás kialakulásának, fejfájás megelőzésére, megfelelő hidratálásról, elégtelen folyadékpótlás, fejfájás leggyakoribb, folyadék rendszeres, fejfájás kockázatát, hidratáló ételek, fejfájást csillapíthatjuk, magas hisztamintartalmú, hisztaminok olyan, szervezetben természetesen, idegrendszer működésére, arra érzékenyeknél, hisztamin lebontásáért, hisztaminban gazdag, füstölt halak, koffeines italok, fejfájás megelőzésében, kávé fogyasztása, erős feketével, koffein javítja, kínzó fejfájásra, kávé vagy, fejfájás csillapítására, olyan kulcsfontosságú, idegrendszer egészségének, magnéziumhiány összefüggésben, migrénes fejfájás, magnézium rendszeres, megfelelő alvásról, erős fényeget, mesterséges adalékanyagokat, fenti információk, esetleges mögöttes, életmódbeli kockázati, linkre kattintva, eredeti bejegyzés, leghatékonyabbak, rendellenességek, tápanyaghiányok, csillapításában, koffeinmegvonás, elengedhetetlen, előfordulásának, eredményességet, kulcsfontosságú, gondoskodhatunk, adalékanyagokat, szervezetünkben, csillapíthatjuk, valószínűséggel, kialakulásával, összefüggésben, csillapítására, hidratálhatjuk, készítményeket, súlyosbíthatja, alkalmazhatunk, folyadékpótlás, kialakulásának, magnéziumhiány, csillapíthatja, fogyaszthatunk, elektrolitokat, csökkentésével, koncentrációs, érzékenyeknél, teafogyasztás, természetesen, gondoskodjunk, hatékonyságát, hidratálásról, gyümölcslevek, megelőzésében, idegrendszeri, alvásmegvonás, leggyakrabban, megőrzéséhez, rendszeresen, alkalmazzunk, fogyókúrázás, enyhíthetjük, illóolajokat, leggyakoribb, gyakoriságát, megelőzésére, hisztaminban, alvászavarok, csökkentheti, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4497
  • e Hét: 29388
  • e Hónap: 60874
  • e Év: 265575
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.